Har ditt barn slagit i huvudet?

Har ditt barn slagit i huvudet?
februari 23, 2022 NOEGO

Barn är aktiva, leker och hoppar runt. Att de ramlar och slår i huvudet är därför inget ovanligt. Oftast är det inget allvarligt, men vid ett kraftigare slag kan barnet behöva undersökas av en läkare. Här kan du läsa hur du ska agera som förälder.

Om ditt barn slår i huvudet kan det uppstå en bula, som kan ömma och göra ont. Den försvinner däremot oftast av sig själv redan efter några dagar. Handlar det om ett kraftigt slag kan barnet få en hjärnskakning eller blödning inuti huvudet. Om ditt barn skulle förlora medvetandet eller inte mår bra är det viktigt att genast söka vård.

När ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om ditt barn (gäller oavsett om en eller flera punkter stämmer):

  • har förlorat medvetandet, även om det är en mycket kort stund.
  • får kramper.
  • får en stor mjuk svullnad, som inte är hård som en bula.
  • är under ett år och skriker inte direkt efter att ha slagit i huvudet.
  • blir sämre en stund efter skadan. Barnet kan till exempel få mer ont i huvudet, bli trött eller vara svår att få kontakt med.
  • börjar må illa och kräkas. Det börjar vanligtvis några timmar efter skadan.
  • får blåmärken runt ögonen eller bakom öronen. Blåmärkena kan dyka upp efter någon dag.

Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.

Tips om ditt barn har fått en bula

Lägg is eller annat kallt från frysen i en plastpåse, vira in i en handduk eller liknande och tryck mot bulan. Tryck inte isen direkt mot huden – det kan bli för kallt och skada huden eller vävnaden. Om du inte har is kan du använda kallt vatten eller en blöt handduk.

Behandling

Vanligtvis behövs ingen särskild behandling vid slag mot huvudet, däremot är det viktigt att barnet vilar så att hjärnan återhämtar sig. Se till att ditt barn undviker fysiskt krävande aktiviteter och allt som kräver koncentration under de två första veckorna.

Kontakta en vårdcentral om barnet har huvudvärk eller är trött när en vecka har gått efter slaget mot huvudet.